Tečaji
Transcendentalne meditacije


MAHARIŠIJEV VEDSKI PRISTOP K ZDRAVJU (MAHARIŠI AJUR-VEDA)


Zdravje je dragocenost, ki se je običajno zavemo šele, ko zbolimo. Vendar pa zdravje ni le stanje odsotnosti bolezni, temveč je stanje psiho-fiziološke popolnosti. Stanje v katerem sta telo in duševnost povezana; je stanje telesne vitalnosti in duševnega zadovoljstva. Zdravje ne pomeni samo, da nismo telesno bolni, temveč pomeni tudi odsotnost psiholoških tegob: brezvoljnosti, prenapetosti, depresivnosti, apatije, naveličanosti, nestrpnosti… Zdravje označuje stanje v katerem prekipevamo od življenjske radosti, optimizma, vedrine, zadovoljstva, vitalnosti in svežine.

Sodobna medicina se navadno ukvarja z zdravljenjem specifične bolezni, ne pa s celostnim vzdrževanjem zdravja. Čeprav gašenje požara sicer reši, kar se rešiti da, pa je dosti modreje skrbeti za to, da se bolezen ali slabo počutje sploh ne pojavita.

Z zdravljenjem simptomov navadno bolezen res odpravimo, a kaj ko se ta lahko slej ko prej spet pojavi, saj nismo odpravili vzroka za nastanek bolezni. In kje leži vzrok za nastanek bolezni?

Vemo, da se človeško telo popolnoma obnovi vsakih nekaj let. Npr., vsaka rdeča krvnička v krvi se zamenja v 4 mesecih. Koža se zamenja vsakih 5 tednov. Okostje, ki je navidez trdno, se popolnoma zamenja vsake 3 mesece. Celo atomi DNK, ki je nespremenljiva osnova naše fiziologije, se zamenjajo na vsake 3 mesece. Radioizotopske raziskave kažejo, da se v enem letu zamenja 98% vseh atomov v telesu.

Čeprav navzven izgledamo vedno enaki, pa v resnici ni tako; bolj smo podobni zgradbi, v kateri so stare opeke nenehno nadomeščene z novimi opekami. Naše telo torej očitno ni kot kip, ki je vedno enak, temveč kot reka, ki je sicer vedno ista, a vedno drugačna – kot je ugotovil tudi grški modrec Heraklit. Če se torej naše telo nenehno obnavlja, če se material iz katerega je zgrajeno naše telo kompletno zamenja v nekaj letih, zakaj potem nismo vedno mladi, lepi in zdravi?

Odgovor na to je enostaven. Telo se ves čas ustvarja iz vzorca misli in občutkov, ki nastajajo v zavesti. V praksi to pomeni, da se material (atomi, celice…) sicer nenehno zamenjuje, vendar pa vzorec, načrt po katerem se to dogaja, ostaja nenehno isti! Vse dokler je naša duševnost sveža in zdrava, se to odraža tudi na telesu: do približno 25 leta starosti se telo razvija in raste. Sčasoma pa naslage stresov in nepravilnosti porušijo pravilni vzorec in sprememba, ki je bila v mladosti vedno v smeri razvoja in napredka, postane sprememba v smeri staranja in bolezni.

Starodavna znanost o ohranjanju zdravja, ki je stara tisočletja, se imenuje Ajurveda. Beseda "veda" pomeni v sanskrtu (tako kot tudi v slovenščini) "znanje". Beseda "Ajus" pa v sanskrtu pomeni "življenje" ali "življenjska doba". Ajurveda je torej znanost o dolgovečnosti.

Tako kot številne starodavne vedske tehnologije je bila tudi Ajurveda v zadnjih stoletjih razdrobljena in v veliki meri pozabljena znanost. Ob izgubi celovitega znanja je bila Ajurveda banalizirana na zeliščarstvo, ki je (podobno kot sodobna medicina) z zelišči zgolj zdravila ali lajšala simptome bolezni.

V resnici pa je starodavna modrost Ajurvede neprimerno celovitejša in širša. Tako kot številne druge aspekte starodavne vedske znanosti, je Mahariši Maheš Jogi s pomočjo številnih strokovnjakov tudi Ajurvedo v zadnjih 25 letih ponovno oživil in strukturiral v vsej svoji originalni veličini. Ta obnovljena in celovita znanost se bistveno razlikuje od običajnih pristopov Ajurvede po strukturi tehnologij, znanja in povezanosti med različnimi deli Ajurvedskih pristopov. Da jo lahko ločimo od tradicionalnih fragmentiranih pristopov (široko uporabljanih zadnjih nekaj sto let), jo imenujemo "Mahariši Ajurveda".

Mahariši Ajurveda je holistična znanost, ki k zdravju pristopa s štirih komplementarnih strani: s strani zavesti, telesa, obnašanja in okolice. Za vsako področje uporablja številne različne pristope:

1. s strani zavesti (Transcendentalna meditacija, napredne tehnike, TM-Sidhi tehnike, tehnike vedskih vibracij, itd)

2. s strani fiziologije (joga-asane, dihalne vaje, metode prečiščevanja fiziologije (odstranjevanja toksinov iz telesa), nasveti za prehrano, rastlinski in mineralni preparati, itd.)

3. s strani obnašanja (nasveti za dnevno in sezonsko rutino, pravila osebne higiene in obnašanja, itd.)

4. s strani okolice (skrb za zdravje družbe kot celote, Mahariši efekt, Sthapatja Veda (Vedska arhitektura), glasba, barve, itd)

Čeprav gre za zelo številne in raznolike pristope, pa je Ajurveda v svoji osnovi izjemno preprosta. Razumevanje teh osnovnih načel vam bo omogočilo na enostaven in naraven način uravnotežiti vse vidike vašega življenja in prepoznati neravnotežja v duhu/telesu še preden izbruhnejo v bolezen.

Razumeli boste, zakaj se ljudje različno odzivamo na različno vrsto hrane, barv, okoliščin itd. ter spoznali kako lahko to znanje enostavno uporabimo za izboljšanje svojega počutja in zdravja.

"Mahariši Ajurveda pravi, da obstajajo različni tipi ljudi. Vsak tip ima svoja nagnjenja k določeni hrani, telesni aktivnosti, dnevni rutini, barvam, čustvom itd. Zato ljudje različno reagiramo na različne dražljaje iz okolice. Razumevanje različnih tipov ljudi nam omogoča enostavno uravnotežiti našo fiziologijo, zato si kar poglejmo kakšni so ti različni tipi telesne konstitucije in kako jih določimo."

Torej obstajajo:
Ljudje pri katerih prevladuje "Vata doša" so vitki, hitri, živahni, duševno zelo aktivni, pogosto boječi in pozabljivi, hitro jih zebe. Imajo nereden apetit in slabo prebavo. Pogosto slabo spijo in imajo revmatične težave. Kadar so v stresni situaciji, veliko jedo. So precej nervozni, govorijo in hodijo hitro. Tipi ljudi, pri katerih prevladuje "Pita doša" so normalno visoki in lepega, atletskega telesa, imajo dober apetit, hitro prebavo. So redoljubni, polni moči, hitrih odločitev, odločni, a tudi nagnjeni k jezi in hitro ranljivi ter dovzetni za težave s prebavili.
Tip človeka s prevladujočo "Kapha došo" ima debelješo telesno konstitucijo, počasno prebavo, srednje razvit apetit in nagnjenje k debelosti. Spi globoko, je močan in vztrajen, duševno uravnotežen, prijazne narave, prej lenoben kot športnik. Ima dober spomin in se zelo metodično loteva dela.

Vata:
 • lahka, vitka telesna konstitucija
 • hitro reagiranje
 • entuziastičen, hitro se navduši
 • izredno hitro dojema, vendar hitro pozablja
 • odpor proti mrazu
 • nagnjenje k suhi koži
 • nagnjenje k zaskrbljenosti
 • lahko in prekinjeno spanje
 • nereden tek in prebava
 • nagnjenje k zaprtosti
 • nagnjenje k napenjanju
 • veliko miselne aktivnosti
Pita:
 • srednja debela, navadno atletska telesna konstitucija
 • hitro dojemanje, srednje dober spomin
 • ambiciozen, voditelj, redoljuben
 • občutljiv na sonce in vročino
 • normalna koža
 • pogosto svetlolas ali rdečelas; pegast, z materinimi znamenji
 • hitro razdražen in razburjen
 • dober govornik, oster razum
 • dober apetit, dobra prebava
 • Ijubi mrzle jedi in pijače
 • pronicljive oči, lahko nagnjen k cinizmu
Kapha:
 • debelejša telesna konstitucija
 • počasna, metodična aktivnost
 • počasno dojemanje, dober spomin,
 • odpor do meglenega in mokrega vremena
 • precej mastna, mehka koža
 • se le počasi razdraži ali razburi, prijazen in ljubeč
 • dolg, globok spanec
 • počasna prebava, slab tek
 • redno iztrebljanje
 • mirna, uravnotežena osebnost

Prevladujoča doša določa našo celotno psiho-fiziološko strukturo: kaj imamo radi in kaj zavračamo, kako čustvujemo in reagiramo v različnih okoliščinah itd.

Ponazorimo si to s preprostim primerom:

Predstavljajte si, da ste na mednarodnem letališču in čakate na letalo. Nenadoma po zvočnikih sporočijo, da bo vaš let prestavljen za 3 ure. Kaj lahko opazite pri ljudeh, ki so čakali na to letalo?

Vata tip človeka bo začel nemirno in živčno begati okoli (ker je Vata doša odgovorna za fiziološke procese transformacije in gibanja, so Vata ljudje navadno nemirni, veliko razmišljajo, so nervozni, ves čas v gibanju).

Pita tip človeka bo razburjen in jezen skočil k letališkemu okencu in se začel prepirati s uradnikom. Mogoče bo zahteval, da mu organizirajo drug let, ali pa povrnejo denar za kupljeno karto (Pita doša je odgovorna za procese metabolizma v telesu, zato so Pita ljudje navadno bolj "ognjeni", kolerični. So zelo pronicljivi, radi vodijo in ukazujejo).

Kapha tip človeka bo verjetno mirno obsedel na stolu in potrpežljivo čakal na odloženi polet. (Kapha doša je povezana s fiziološko strukturo, gradnjo, zato ima lastnost stabilnosti, nepremičnosti. Kapha ljudje so debelejši, umirjeni in odpuščajoči).

Kot smo že rekli, je vsak človek mešanica vseh treh doš, vendar pa pri vsakem človeku navadno prevladuje ena ali dve od doš. Ko spoznamo svoj telesni tip in se naučimo prepoznati simptome neuravnotežena Vate, Pite ali Kaphe, lahko zelo enostavno uravnotežimo svoje zdravje in počutje.

Ko je človek zdrav, so doše v naravnem ravnotežju. Zaradi različnih dejavnikov pa se to ravnotežje doše lahko poruši: neprimerna prehrana, napačna ali pretirana aktivnost, napačni dražljaji (npr. preveč sončenja ni primerno za Pita došo, ipd.)… vznemirijo naravno ravnovesje doš in pojavi se slabo počutje ali celo bolezen.


Vpliv hrane na tri doše

Doše lahko uravnotežimo na različne načine. Danes si bomo ogledali, kako različne vrste hrane vplivajo na doše. Vsak hrana namreč povečuje ali zmanjšuje eno od doš. Zato lahko s prehrano učinkovito vplivamo na uravnoteženje doš in s tem na naše zdravje ter počutje. V spodnji tabeli so našteti prehrambni proizvodi, ki zmanjšujejo Vato, Pito in Kapho. Če imate preveč Vate, potem dajajte prednost prehrambenim proizvodom, ki so našteti v razdelku VATA. Uživanje te vrste hrane namreč umirja povečano Vato. Enako velja, če imate preveč Pite ali Kaphe (če ste dvo-došni tip, izberite hrano, ki je primerna za oba tipa). Če imate npr. veliko Pite (znaki so npr., da se hitro ujezite, imate močno lakoto, ste občutljivi na vročino) je seveda zelo očitno, da bo vašemu počutju dobro delo manj ostrih in začinjenih jedi. Če imate veliko Kaphe, je spet logično, da bo na vas dobrodejno delovalo uživanje več lahkega sadja in zmanjšanje težkih, močnatih jedi. V vsakem primeru naj vam bo spodnja preglednica zgolj v oporo – nikakor pa ne postanite preobremenjeni s kakršnimi koli prehrambnimi pravili.


HRANA, KI ZMANJŠA VATA DOŠO:
 • Dobro je pogosto jesti, vendar ne več, kot lahko udobno prebavimo.
 • Mlečni proizvodi umirjajo Vata došo. Mleko naj bo prevreto, nikoli hladno. Mleka ne uživamo skupaj z večjim obrokom, temveč samega.
 • Sladila: vsa sladila pomirjajo Vata došo.
 • Žitarice: riž in pšenica pomirjata Vata došo. Dobro pa je zmanjšati uživanje ječmena (ješprenj), koruze, prosa, ajde, rži ter ovsa.
 • Sadje: priporočljivo je sladko, kislo ter "mesnato" sadje kot so pomaranče, banane, avokadi, grozdje, češnje, kokos, dateljni, sveže fige, kivi, grenivke, limone, breskve, melone (dinje), jagode, slive, ananas, mango, papaja… Dobro je zmanjšati suho sadje (razen, če ga prej namočite) ter lahko sadje kot so jabolka, hruške, granatno jabolko, brusnice in lubenice, predvsem pa se izogibajte nezrelega sadja
 • Zelenjava: priporočljiva je rdeča pesa, korenje, kumare, asparagus, sladki krompir. V zmernih količinah so dobri, še zlasti skupaj z oljem ali ghijem, vsa zelena listnata zelenjava, brokoli, cvetača, bučke, krompir. Dobro je zmanjšati uživanje kalčkov in zelja.
 • Začimbe: kardamon, kumina, ingver, cimet, sol, klinčki, gorčično seme, črni poper v malih količinah.
 • Oreščki: vsi oreščki s dobri za Vata došo.
 • Stročnice: povečujejo Vata došo.
 • Olja: vsa olja umirjajo Vata došo.

HRANA, KI ZMANJŠA PITA DOŠO:
 • Mlečni proizvodi: mleko, maslo, sladka smetana in ghi so dobri. Zmanjšajte porabo kislih mlečnih proizvodov (jogurt, kisla smetana, sir...).
 • Sladila: vsa sladila, razen medu in melase, pomirjajo Pita došo.
 • Žitarice: primerne so pšenica, riž, ječmen in oves, izogibati pa se je dobro ajdi, koruzi, rjavemu rižu in rži.
 • Sadje: priporočljivo je sladko sadje (zrele, sladke pomaranče, avokado, rdeče grozdje, sladke češnje, kokos, dateljni, sveže fige, melone (dinje), mango, papaja… Dobro je zmanjšati kislo in nezrelo sadje.
 • Zelenjava: priporočljivi so: asparagus, kumare, krompir, sladki krompir, listnata zelenjava, buča, brokoli, cvetača, zelena, solata, bučke, zeleni fižol. Dobro je zmanjšati: ostro papriko, paradižnik, korenje, peso, čebulo, česen, redkev, špinačo.
 • Začimbe: kardamon, koriander, janež, cimet so dobri. Čeprav povečujejo Pito so v zelo malih količinah primerni tudi kumina, ingver, črni poper, klinčki, seme zelene, sol in gorčično seme. Potrebno pa se je izogibati čiliju in feferonom.
 • Oreščki: vsi oreščki razen olupljenih mandeljnov povečujejo Pito.
 • Stročnice: razen soje so vse stročnice primerne.
 • Olja: olivno, sončnično in kokosovo olje so zelo priporočljivi. Dobro je zmanjšati sezamovo, mandeljevo in koruzno olje.

HRANA, KI ZMANJŠA KAPHA DOŠO:
 • Mlečni proizvodi: vsi mlečni proizvodi povečujejo Kapha došo, vendar je v zmernih količinah ali pomešano z vodo primerno posneto prekuhano toplo mleko z turmerikom ali ingverjem.
 • Sladila: vsa sladila, razen medu, povečujejo Kapha došo.
 • Žitarice: večina žitaric je primernih za Kapha došo, še zlasti ječmen (ješprenj) in proso. Pšenica in riž pa povečujeta Kapho.
 • Sadje: priporočljivo je lahko sadje (jabolka, hruške…) Dobro je zmanjšati kislo in težko sadje (pomaranče, banane, ananas, fige, dateljni, avokado, kokos, melone…)
 • Zelenjava: vsa zelenjava je primerna, razen paradižnika, sladkga krompirja, kumar in bučk (te le v zmernih količinah).
 • Začimbe: primerne so vse razen soli.
 • Oreščki: vsi oreščki povečujejo Kapho.
 • Stročnice: primerne vse razen soje.
 • Olja: vsa olja povečujejo Kapho, zato naj se jih uporablja le v majhnih količinah.

Kako uporabiti nasvete iz tabele?

Ne poskušajte na silo spremeniti svojega jedilnika. Zgornje tabele so le za oporo, ki vam omogoča prepoznati, kaj je dobro za vas in kaj bi bilo bolje zmanjšate v svoji prehrani. Recimo da ste npr. uživali veliko jogurta ali pomarančnega soka, misleč, da je to zdravo. Zdaj pa ste zdaj ugotovili, da je zaradi povečane Pite bolje zmanjšati uživanje kisle hrane. Kaj storiti?

Če ste se na to vrsto hrane že psihično močno navadili (kljub temu, da vam povečuje kislino in s tem Pita došo), počasi zmanjšujte njen delež v prehrani. Če pa ste jogurt ali pomarančni sok uživali samo zato, ker ste nekje prebrali, da je to zdravo, v resnici pa vam to sploh ni prijalo, vam ne bo težko zmanjšati te vrste hrane.

Vzemimo še drugo situacijo: če imate npr. povečano Kapho, hkrati pa ljubite sladkarije (ki seveda Kapho močno povečujejo), kaj storiti? Poskusite uživati več lahkega sladkega sadja in medu namesto sladil. Absolutno pa se izogibajte umetnim sladilom (ki so sicer res brez kalorij, a zelo škodljiva!).

Močne in dolgotrajne slabe navade je težko odstraniti zgolj z regulacijo prehrane in obnašanja. Zato je pristop iz strani duševnosti prvi in najpomembnejši pristop Mahariši Ajurvede. Meditacija nenaporno in zelo učinkovito odstranjuje stare miselne vzorce, ki so temeljni vzrok škodljivih razvad. Problemi z napačno prehrano sčasoma odpadejo sami od sebe in ugotovimo, da smo vedno bolj v soglasju z pravimi potrebami telesa. Naravna inteligenca telesa prične samodejno, brez intelektualiziranja uravnavati telesne potrebe in prehrana postane spontano pravilna.
TUKAJ PA SI LAHKO IZRAČUNATE KAM SPADATE: :D

Če vam Ajurvedski zdravnik pri pregledu reče, da ste npr. "Vata tip", s tem hoče reči, da pri vas prevladuje "Vata doša". Seveda moram poudariti, da Ajurvedski zdravnik vašega telesnega tipa ne določa z vprašalnikom, tako kot bomo to storili tukaj. O načinih diagnosticiranja bomo spregovorili v naslednjih številkah revije; zaenkrat pa si bomo pomagali z vprašalnikom, ki vam bo pomagal vsaj približno razbrati vaš telesni tip.

Za vsako vprašanje se ocenite. Če je odgovor na vprašanje čisti "NE", si pripišite 0 točk. Če je odgovor na vprašanje čisti "DA", si pripišite 6 točk. Za vse vmesne stopnje pa si pripišite 1-5 točk. Seveda lahko sistem točkovanja poljubno spremenite (npr. poenostavite na 0-2 točki ali pa naredite bolj podrobnega z 0-10 točk. Pomembno je le, da se istega sistema točkovanja držite pri vseh 60 vprašanjih.)

Na koncu vsakega razdelka seštejte točke, ki so se nabrale v tem razdelku. Recimo, da ste v razdelku "VATA" na prvo vprašanje odgovorili z 5 točkami, na drugo z 3 točkami, na tretje z 4 točkami, itd. Ko pridete do 20 vprašanja seštejte točke in napišite njihovo vsoto na list papirja. Zraven napišite "Vata".

Isto storite tudi za "Pita" in "Kapha" razdelek. Ko boste končali, boste imeli 3 različne številke, ki bodo predstavljale vsote točk za vsak razdelek posebej.

Pa si poglejmo vprašalnik:

VATA:
1. Aktivnosti opravljam zelo hitro
2. Stvari si težko zapomnim in tudi hitro pozabljam
3. Po naravi sem entuziastičen in se hitro navdušim
4. Težko pridobim na teži; sem bolj suhe telesne gradnje
5. Novih stvari se že od nekdaj hitro naučim
6. Moj tipičen korak med hojo je lahek in hiter
7. Nagnjen sem k neodločnosti
8. Nagnjen sem k zaprtju in vetrovom v črevesju
9. Pogosto imam mrzle roke in stopala
10. Pogosto sem zaskrbljen, tesnoben in nervozen
11. Hladno vreme prenašam slabše kot drugi ljudje
12. Hitro govorim; moji prijatelji menijo, da sem zelo zgovoren
13. Po naravi sem bolj čustven in hitro spreminjam razpoloženja
14. Zvečer pogosto težko zaspim; moj spanec ni ravno trden
15. Nagnjen sem k suhi koži, še zlasti pozimi
16. Moj um je zelo dejaven, včacih celo nemiren, vendar poln domišljije
17. Moji gibi so hitri in aktivni; energija mi običajno prihaja v izbruhih, ne pa konstantno
18. Zlahka se vzemirim
19. Kadar sem prepuščen sam sebi, hitro izgubim dnevno rutino; takrat jem in spim precej neredno
20. Moj pogled je hiter in nemiren


PITA:
1. Sebe ocenjujem kot zelo učinkovito osebo
2. V svojih dejavnostih sem rad zelo natančen in urejen
3. Sem precej energičen in včasih lahko celo nekoliko nasilen v svojih prizadevanjih in dejanjih
4. V vročini se počutim neprijetno ali pa cel postanem utrujen
5. Nagnjen sem k znojenju
6. Čeprav pogosto tega ne pokažem, pa se zlahka vznevoljim ali ujezim
7. Če izpustim glavni obrok hrane ali pa obrok kasni, se počutim neprijetno
8. Moji lasje so ali: - zgodaj osiveli - tanki, fini, ravni - svetle, rdeče ali peščene
barve - že zgodaj sem postal plešast
9. Imam močan apetit; če hočem lahko jem zelo veliko
10. Mnogi menijo, da sem trmast
11. Blato izločam zelo redno; zelo redko imam zaprtje
12. Zlahka postanem nepotrpežljiv
13. Nagnjen sem k prefekcionizmu v podrobnostih
14. Zlahka postanem jezen, a potem zadevo tudi hitro pozabim
15. Obožujem hladne jedi (npr. sladoled) in ledeno hladne napitke
16. Prej bom opazil, da je v sobi prevroče kot pa prehladno
17. Ne prenašam dobro zelo vroče, pekoče in močno začinjene hrane
18. Kadar se s kom ne strinjam, nisem zelo toleranten
19. Uživam v izzivih in kadar si nekaj želim, sem zelo odločen v svojih naporeih, da to dosežem
20. Nagnjen sem k kritičnosti do sebe in drugih


KAPHA
1. Moja naravna tendenca je, da delam svari na počasen in sproščen način
2. Na teži pridobim lažje kot večina ljudi; kilograme težje izgubim kot ostali ljudje
3. Sem vedre in mirne narave; ne razburim se hitro
4. Z lahkoto lahko preskočim glavni obrok hrane
5. Nagnjen sem k lenobi, astmi, problemi s sinusi in preveč sluzi
6. Potrebujem vsaj 8 ur spanja, da se počutim udobno čez dan
7. Spim zelo globoko
8. Po naravi sem miren in me ni lahko razjeziti
9. Ne učim se tako hitro kot nekateri ljudje, a stvari odlično pomnim in imam dober spomin
10. Telesna energija mi ne niha, temveč imam konstantno raven energije
11. Moji lasje so močni, temni, valoviti
12. Moti me mrzlo in vlažno vreme
13. Imam gladko in mehko kožo
14. Sem bolj debele telesne konstitucije; nagnjen sem k debelosti
15. Sem umirjen, veder, ljubezniv, blag, odpuščajoč
16. Imam počasno prebavo, zato se po obroku običajno počutim težkega
17. Sem zelo vztrajen in lahko tudi fizično vzdržljiv
18. Običajno hodim s počasnim in odmerjenim korakom
19. Nagnjen sem k temu, da preveč spim; zjutraj, ko vstanem sem navadno še malo top in zaspan ter potrebujem kar nekaj časa da se zbistrim
20. Aktivnosti opravljam metodično in sistematično


Seštevek točk:
Vata = ……..
Pita = ………
Kapha = …….


Vrste telesnih tipov

Čeprav obstajajo samo tri doše, pa obstaja 10 različnih medsebojnih kombinacij, s čimer dobimo deset različnih osnovnih telesnih tipov. Pa naštejmo možne kombinacije: Vata, Pita, Kapha, Vata-Pita, Pita-Vata, Vata-Kapha, Kapha-Vata, Pita-Kapha, Kapha-Pita, Vata-Pita-Kapha

Najprej imamo ljudi, pri katerih močno prevladuje le ena sama doša. Če so bile pri vas v zgornjem vprašalniku točke razporejene npr. V=95, P=30, K=35, potem pri vas močno prevladuje "Vata doša" in ste čisti "Vata tip". Če ima prevladujoča doša približno 2x več točk kot naslednja najmočnejša, ste "eno-došni tip".

Če po točkah prevladujeta dve doši, ste "dvo-došni tip". Primer: V=60, P=70, K=30 bi označili kot "Pita-Vata tip". To pomeni, da pri vas prevladuje Pita, hkrati pa je treba računati tudi na Vato.

Če pa so vse tri doše po točkah približno enake (npr. V=75, P=80, K=70), ste "tro-došni" tip (v Ajurvedi se tak tip imenuje "Sama-doša").

Razumeti morate, da noben od teh 10 tipov ni boljši ali idealnejši od drugega. Vsak ima svoje dobre in slabe lastnosti.

Rezultatov vprašalnika ne jemljite kot absolutno merilo, temveč zgolj kot približno vodilo, ki vam bo ta hip pomagalo približno opredeliti vaš telesni tip.OTROCI IN AJURVEDA

Kdorkoli ima opravka z otroki ve, kako različni so . Ne glede na to ali imate svoje otroke ali pa se srečujete z njimi pri svojem poklicu, je vsekakor potrebno znanje o tem, zakaj se otroci med seboj tako razlikujejo. Zagotovo poznate kakšno družino z več otroci, kjer navkljub podobni vzgoji otroci kažejo zelo različne značajske lastnosti. Zdravje, ustvarjalnost in počutje odraščajočega otroka je močno odvisno od vsega, kar dobi od svojih staršev. Zato je zelo pomembno, da starši razumejo naravne zakonitosti, ki vladajo otrokovemu razvoju, saj na ta način zlahka pomagajo usmeriti otrokov osebnostni razvoj v pravo smer.Pita tip otroka

Ajurveda deli ljudi na tri telesne tipe: Vata, Pita in Kapha. Poglejmo si najprej primer "težavnega" otroka, ki nenehno ugovarja, je nestrpen in zelo tekmovalen. Takšen otrok pripada "Pita" telesnemu tipu. Zanj je bolje, da se izogiba vroče in močno začinjene hrane. Priporočljiva je hrana, ki hladi (seveda ne ledeno mrzla hrana!), sočno sadje in kuhana zelenjava. Pita tip otroka postane zelo tečen, če hrana zamuja, zato imejte za takšne priložnosti vedno pripravljen kakšen zalogaj, s katerim lahko otrok poteši lakoto.

Na čustveni ravni je priporočljivo, če takšnemu otroku ne obljubljate ničesar, temveč ga raje presenetite z lepimi stvarmi. V nasprotnem primeru bo takšen otrok zelo čustveno (jezno, užaljeno….) reagiral, kadar česa ne bo dobil, kar bo še povečevalo njegov presežek Pita doše.Vata tip

Nekateri otroci se hitro učijo, hitro dojemajo, so ves čas v gibanju. So nagnjeni k zaskrbljenosti ter imajo rahel spanec. Kaj koristi takšnemu otroku? Takšni otroci obožujejo vsakodnevno masažo s sezamovim oljem (abhjango). Prav tako imajo zelo radi objemanje ter dotikanje, saj je Vata povezana s čutilom tipa. Čeprav sta rednost v dnevni rutini ter zgodnje spanje zelo koristna za prav vse otroke, pa je to absolutna nuja za Vata tip otroka. Pri hrani je treba paziti, da ne uživajo preveč suhe hrane (suho sadje, piškoti, krekerji…), surove zelenjave ter hladne hrane in pijače (sladoled, hladni napitki…).Kapha tip

Gotovo poznate otroke, ki mirno sedijo, so precej ležerni in se stežka vznemirijo. Čeprav niso tako zelo zahtevni kot ostali otroci, pa je pomembno, da starši ali vzgojitelji ne spregledajo njihovih potreb. Za to vrsto otrok, je dobro, če se ukvarjajo s športom. Sami sicer verjetno ne bodo pokazali iniciative za šport, zato je dobro, da se jih za športno dejavnost motivira.

V šoli se mogoče malo težje učijo, si počasi zapomnijo in niso zelo ambiciozni. Toda, če smo z njimi prizanesljivi in potrpežljivi, lahko zaradi prirojene vztrajnosti postanejo izjemno uspešni učenci. Imajo tudi zelo dober dolgotrajen spomin.

Glede hrane je priporočljivo izogibanje ali zmanjšanje težke, sladke in hladne hrane (sladoled, sir, sladkarije…) Za njih je najboljša lahka, topla hrana, npr. juhe in kuhana zelenjava, ter sveže sadje in solate.Zdrava hrana

Večina otrok seveda ne bo padla točno v eno od zgoraj naštetih kategorij. Običajno pri ljudeh prevladujeta dve doši, redkeje pa vse tri. Ne glede na telesni tip pa je za vse otroke dobro, da ne rastejo ob konzervirani, zmrznjeni ali industrijsko procesirani hrani. Takšna hrana je mrtva, brez "inteligence" in zato zmanjšuje otrokove intelektualne sposobnosti. Ustvarja top, neustvarjalen um in v skrajnih primerih celo škoduje otrokovemu razvoju.

Odraščajoči organizem vam bo hvaležen, če bo za svoj gradbeni material dobival zdravo, po možnosti biološko pridelan hrano brez industrijskih strupov. Mleko, panir (sveži sir – glej recept na koncu), doma narejen jogurt, "lassi" (napitek narejen kot mešanica vode, jogurta in sladila) ter oreščki so idealen izvor beljakovin za otroke. Zmerna uporaba znekaterih začimb (turmerik, poper, kumina) pomaga pri prebavi in daje mentalno jasnost.KAKO PRIPRAVIMO SVEŽI SIR ("PANIR")

Ajurveda odsvetuje uporabo staranega sira, ter priporoča sveži sir, ki ga lahka sami pripravimo v nekaj minutah. Najprej zavremo mleko in nato vanj kapnemo nekaj limoninega soka. Kislina bo mleko koagulirala. Kepe skisanega mleka ločimo od preostale tekočine tako, da mleko precedimo skozi cedilo. Pustimo, da se iz svežega sira odteče tekočina, lahko pa tudi s stiskanjem pomagamo k hitrejšemu odtekanju tekočine skozi cedilo. Če želite imeti trdi sir lahko na vrh cedila položite pokrovko, jo obtežite in pustite čez noč.


Obiščite naša predavanja »

KontaktTelefon:+386 (0)31 814 779
Email: alenka.gliha(at)gmail.com
Facebook: FB/Tečaji Transcendentalne meditacije

Alenka Gliha, učiteljica Transcendentalne meditacije, licenca od marca 2012.
Alenka Gliha, učiteljica Transcendentalne meditacije, licenca od marca 2012.


Povezave

https://www.tm.org

Zdravje

 • Izboljša splošno zdravstveno stanje
 • sprosti stres in napetosti
 • poveča energijo in odpornost
 • normalizira krvni tlak
 • izboljša spanje
 • odpravlja depresijo
 • zmanjšuje potrebo po nikotinu, alkoholu …
 • upočasni proces staranja

Mentalne sposobnosti

 • izboljša koncentracijo
 • izboljša spomin
 • izboljša sposobnost učenja
 • izboljša sposobnost reševanja problemov
 • izboljša reakcijski čas
 • razvija ustvarjalnost
 • razvija inteligenco

Obnašanje

 • poveča samozavest
 • razvije čustveno zrelost
 • izboljša komunikativnost
 • odstrani tesnobo, strah in nemir
 • razvije pozitivno samopodobo